Wat doen we?
De stichting Caya Cama Ecuador steunt de inheemse bevolking van het dorp Ayllu Llakta, hoog in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. We zorgen ervoor dat alle kinderen naar school kunnen en een opleiding kunnen volgen.
Werkwijze
Caya Cama Ecuador is een kleine stichting met een bestuur in Nederland en een bestuur in Ecuador. We hebben rechtstreeks contact (…met elkaar,) via telefoon, e-mail en Skype.
Filosofie
Wij geloven in de kracht van onderwijs. Het doel van de stichting is ervoor te zorgen dat de kinderen van Ayllu Llakta een vak leren waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Onze opzet is geslaagd als de stichting overbodig is geworden. Immers: de kinderen die nu op school zitten, zijn hopelijk later in staat om voldoende geld te verdienen voor de schoolopleiding van de volgende generatie.
Wat betekent Caya Cama
‘Caya Cama’ is Quichua voor ‘tot morgen’. Quichua is de taal van de Inca’s en die wordt nog steeds door de inheemse bevolking van Ecuador gesproken. Ook de families in Ayllu Llakta spreken onderling Quichua. Bij ieder afscheid zeggen ze: “caya cama!”
Wij associëren de naam Caya Cama met de toekomst: morgen is er een nieuwe dag, met nieuwe kansen en mogelijkheden om dromen waar te maken. Wij dragen daar graag een steentje aan bij.
Alle kinderen volgen een opleiding
De kinderen van Ayllu Llakta gaan allemaal naar school vanaf zesjarige leeftijd. Van vier tot zes jaar gaan ze naar een soort kleuterschool (in het Spaans: jardín). Daarna gaan ze naar een gecombineerde lagere- en middelbare school, in totaal dertien jaar. De meeste kinderen volgen daarna hoger onderwijs om een specifiek vak te leren.
Toa is huisarts
Een van de oudste kinderen van het dorp, Toa, is een voorbeeld voor iedereen. Zij heeft als eerste de stap gezet naar de universiteit en heeft medicijnen gestudeerd op Cuba. In juli 2015 kreeg ze haar dokterstitel en in 2018 studeerde ze af als huisarts. Ze werkt nu voor de Ecuadoriaanse overheid. Als mobiele huisarts bezoekt ze afgelegen, inheemse dorpen om de inwoners goede gezondheidszorg te kunnen geven. Omdat ze zelf de inheemse taal spreekt, kan ze veel voor de inwoners betekenen.