Wat doen we?

Caya Cama Ecuador ondersteunt de inheemse kinderen uit het dorp om de stap te zetten naar een zelfstandige en succesvolle toekomst

De stichting Caya Cama Ecuador steunt de inheemse bevolking van het dorp Ayllu Llakta, hoog in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. We zorgen ervoor dat alle kinderen naar school kunnen en een opleiding kunnen volgen.

Werkwijze

Caya Cama Ecuador is een kleine stichting met een bestuur in Nederland en een bestuur in Ecuador. We hebben rechtstreeks contact met elkaar, via telefoon en e-mail.

Filosofie

Wij geloven in de kracht van onderwijs. Het doel van de stichting is ervoor te zorgen dat de kinderen van Ayllu Llakta een vak leren waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Onze opzet is geslaagd als de stichting overbodig is geworden. Immers: de kinderen die nu op school zitten, zijn hopelijk later in staat om voldoende geld te verdienen voor de schoolopleiding van de volgende generatie.

Wat betekent Caya Cama

‘Caya Cama’ is Quichua voor ‘tot morgen’. Quichua is de taal van de Inca’s en die wordt nog steeds door de inheemse bevolking van Ecuador gesproken. Ook de families in Ayllu Llakta spreken onderling Quichua. Bij ieder afscheid zeggen ze: “caya cama!”

Wij associëren de naam Caya Cama met de toekomst: morgen is er een nieuwe dag, met nieuwe kansen en mogelijkheden om dromen waar te maken. Wij dragen daar graag een steentje aan bij.

Resultaten

Alle kinderen volgen een opleiding

De kinderen van Ayllu Llakta gaan allemaal naar school vanaf zes-jarige leeftijd. Van vier tot zes jaar gaan ze naar een soort kleuter-school (in het Spaans: jardín). Zes kinderen zitten op de basisschool, zes op de middelbare school. Dertien jongeren zitten inmiddels op de universiteit of volgen een vakopleiding.

Toa is huisarts

De 29-jarige Toa is een voorbeeld voor alle kinderen in het dorp. Zij heeft als eerste de stap gezet naar de universiteit en heeft medicijnen gestudeerd op Cuba. In juli 2015 kreeg ze haar dokterstitel en in 2018 studeert ze af als huisarts.

Maak dromen waar

Wordt donateur en geef de kinderen van Ayllu Llakta een toekomst

  • Voor 80 euro per maand kan Auki naar de middelbare school
  • De lagere school van Pacha kost 40 euro per maand
  • Voor 160 euro kan Rubèn naar de universiteit

Geschiedenis

De droom van Humberto

De oorsprong van de Stichting Caya Cama Ecuador ligt in het tragische verhaal van Humberto. Deze vader van vijf kinderen groeide op in een lemen hut, hoog in de bergen. Op de stoffige hellingen groeide bijna niets. Hij verdiende geld met het laden en lossen van vrachtwagens en droomde over een toekomst voor zijn kinderen. Goed onderwijs, een stenen huis in de buurt van de stad, ontwikkeling en onafhankelijkheid.

In 2004 stierf Humberto bij een ongeluk tijdens zijn werk. Hij was toen 36 jaar. Nederlandse vrienden van Humberto besloten zijn droom waar te maken en steunen sinds 2005 de weduwe. Met succes: de kinderen zitten op school en werken hard aan hun toekomst. Ze willen een vak leren en hun eigen geld verdienen, zodat ze hun moeder kunnen onderhouden.

Humberto met Sisa in 1994

Via het gezin van Humberto kwamen we in contact met de andere families in het dorp. We kregen meer vragen om hulp: het is voor iedereen moeilijk om het schoolgeld op te brengen. Zo ontstond de Stichting Caya Cama Ecuador.