Wat doen we?

De stichting Caya Cama Ecuador steunt de inheemse bevolking van het dorp Ayllu Llakta, hoog in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. We zorgen ervoor dat alle kinderen naar school kunnen en een opleiding kunnen volgen.

Werkwijze

Caya Cama Ecuador is een kleine stichting met een bestuur in Nederland en een bestuur in Ecuador. We hebben rechtstreeks contact met elkaar, via telefoon en e-mail.

Filosofie

Wij geloven in de kracht van onder-wijs. Het doel van de stichting is ervoor te zorgen dat de kinderen van Ayllu Llakta een vak leren waarmee ze in hun levensonder-houd kunnen voorzien. Onze opzet is geslaagd als de stichting over-bodig is geworden. Immers: de kinderen die nu op school zitten, zijn hopelijk later in staat om voldoende geld te verdienen voor de schoolopleiding van de volgende generatie.

Wat betekent Caya Cama

‘Caya Cama’ is Quichua voor ‘tot morgen’. Quichua is de taal van de Inca’s en die wordt nog steeds door de inheemse bevolking van Ecuador gesproken. Ook de families in Ayllu Llakta spreken onderling Quichua. Bij ieder afscheid zeggen ze: “caya cama!”

Wij associëren de naam Caya Cama met de toekomst: morgen is er een nieuwe dag, met nieuwe kansen en mogelijkheden om dromen waar te maken. Wij dragen daar graag een steentje aan bij.

Resultaten

Alle kinderen volgen een opleiding

De kinderen van Ayllu Llakta gaan allemaal naar school vanaf zes-jarige leeftijd. Van vier tot zes jaar gaan ze naar een soort kleuter-school (in het Spaans: jardín). Zes kinderen zitten op de basisschool, zes op de middelbare school. Dertien jongeren zitten inmiddels op de universiteit of volgen een vakopleiding.

Toa is huisarts

De 30-jarige Toa is een voorbeeld voor alle kinderen in het dorp. Zij heeft als eerste de stap gezet naar de universiteit en heeft medicijnen gestudeerd op Cuba. In juli 2015 kreeg ze haar dokterstitel en in 2018 studeerde ze af als huisarts. Ze werkt nu voor de Ecuadoriaanse overheid. Als mobiele huisarts bezoekt ze afgelegen, inheemse dorpen om de inwoners goede gezondheidszorg te kunnen geven. Omdat ze zelf de inheemse taal spreekt, kan ze veel voor de inwoners betekenen.

CayaCama linten bij Help de kinderen in Ecuador